Günlük hayatta, beslenme ve fazla kilo ilgili doğru bilinen yanlışlar.
Diyet yaparken asla karbonhidrat tüketmemeliyiz.
YANLIŞ! Sağlıklı bir beslenme programında doğru karbonhidrat seçimi önemlidir. Beslenme programınızın %45 ila 55’i karbonhidratlardan oluşmalıdır. Lif oranı yüksek, glisemik indeksi düşük karbonhidratlar tercih edilmelidir.
Örneğin:
Beyaz ekmek yerine – tam tahıllı - tam taneli ekmek
Pirinç yerine – tam taneli bulgur veya kara buğday
Şeker oranı ve glisemik indeksi yüksek meyveler yerine – bol lifli ham ve tam olgunlaşmamış az şekerli meyveler
Mercimek, nohut, fasulye, barbunya, börülce gibi bakliyatlara mutlaka yer vermek gerekmektedir.
Şekersiz besinler kalorisizdir.
Hiçbir besin kalorisiz değildir; ama kalori içeriği çok düşük olan besinler vardır. Şekersiz besinler de düşük kalorili ve sağlıklı olarak düşünülmektedir. Ancak gıdalardaki kalorinin tek kaynağı şeker değildir. Bazı şekersiz gıdalar yüksek miktarda yağ içerebilmekte ve yüksek kalorili olabilmektedir. Örneğin son zamanlarda revaçta olan unsuz şekersiz kekler gibi. Bu kekler evet şeker ve un içermez ama içerisinde bol miktarda tereyağı, krema, fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler bulunmaktadır. Dolayısıyla yağ ve kalori içeriği çok yüksek olan bir tatlı çeşididir. Yani şekersiz olan bu kek, şekerli bir keke göre daha bile fazla kalori içerebilmektedir.
Fazla kilo sadece yemek ile ilgilidir.
Fazla kilo sorunu sağlıksız beslenmenin yanı sıra hormonal dengesizlikleri, genetik faktörleri, hareketsiz yaşamı, yetersiz fiziksel aktiviteyi, yaşanılan hastalık geçmişini ve psikolojik faktörleri de içinde barındıran bir durumdur.